Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała również do Polski. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten fenomenalny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do dań nie jest zanadto rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do jakich dań.
Sklep z winem online
Które wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najodpowiedniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być niemniej jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najodpowiedniej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić także z winem różowym.
bag in box
Z jakim winem serwować dania rybne?
Stara zasada mówi, iż do ryb najodpowiedniej pasuje wino białe. Należałoby jednakże pamiętać, iż nie jest to sztywna norma. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest niemniej jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z jakim winem najpoprawniej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi tylko wino czerwone. Cielęcina może być serwowana czy też z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.