Dobra włoska restauracja – menu i wino

Restauracje włoskie to w Polsce najpopularniejszy typ gastronomii. Cenimy jedzenie włoskie bo jest pyszne, treściwe oraz nie jest drogie. Z całą pewnością najczęściej decydujemy się na pizzę. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską goście smakują mniej znane dania – canelloni, lasagne i włoskie zupy minestrone.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji warto przyjrzeć się kilku istotnym elementom: jak wiele półproduktów naprawdę pochodzi z Włoch, czy w menu znajdują się też nie tak popularne włoskie potrawy, czy karta win, oferuje klasyczne włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża różnorodność i potrawy z wielu miejsc Włoch. W dobrej restauracji poczujemy prawdziwy smak Włoch.

Włoska kuchnia jest łatwa, ale to nie oznacza, że że nie jest pyszna Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .

Wykwintne wina z Włoch

Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która pretenduje do tytułu bycia ekskluzywnym punktem na gastronomicznej mapie regionu, nie powinna ignorować trunków. Posiłek na włoską modę z całą pewnością musi obejmować również aperitiff. Kieliszek białego wina to przy włoskim obiedzie czy kolacji cos zupełnie naturalnego. włoska restauracja w Krakowie Klasyczne wina włoskie to zdecydowanie montepulciano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie ciro i cagliari z Sardynii. Włoska restauracja – jeśli rzeczywiście ma być rozpoznawana jako klasycznie włoska, musi posiadać różnorodną kartę win.

Regionalna włoska restauracja

Chcąc poznać indywidualność kuchni włoskiej bez wahania trzeba poszukać restauracji, która umie przygotować nie tylko makaron i pizzę.
Zobacz film